Типов хляб – моята домашна рецепта

типов хляб
Домашен типов хляб

Вкусният типов хляб по нищо не отстъпва на белия.

Приготвям често типов хляб защото го харесваме и е по-здравословен. Много хора си мислят, че приготвянето на хляб е трудоемко и отнема време, но това не е точно така. Домашният хляб става плътен и много вкусен.

Необходими продукти: 350 мл. хладка вода, 1/2 чаена лъжичка захар или мед, 1 чаена лъжичка сол, 2 супени лъжици олио, 7 гр. суха мая за хляб и около 500 гр. типово брашно. Още: хартия за печене или силиконов килим (пека от години на силиконов килим и кората на хляба става като печен на пещ).

Приготвяне на типов хляб:

Хлябът може да замесите на ръка или с миксер (ползвате приставките за тесто). В случай, че месите на ръка, в купа смесете хладката вода със захарта/меда, маята и 1-2 супени лъжици от брашното. Оставете за 5-6 минути маята да се активира. Направете кладенче в останалото брашно и в него налейте активирана мая. Добавете олиото и солта. Замесете тесто като поемате по малко от брашното. Тестото трябва да е меко, но не лепнещо. Оформете го на топка и сложете в намаслен полиетиленов плик или купа, която покрийте. Оставете да втасва за 1 час.

Ако решите да ползвате помощник (миксер), направете следното нещо: в купа сложете необходимото количество брашно. Оформете кладенче в брашното и сложете в него сухата мая, която смесете леко с част от брашното. Солта поръсете по ръба на кладенчето, за да няма пряк допир с маята. Смесете хладката вода с меда или захарта, добавете и олиото и налейте в кладенчето. С помощта на приставките за тесто забъркайте сместа. Тестото оформете на топка с ръце и по описаният по-горе начин го оставете да втасва.
Втасалото тесто се премесва леко и оформя върху набрашнен плот. Слагате да … (Вижте следващата страница 2 ) >>>

Погледнете също

Банички на сандвич преса – лесни за приготвяне

Вкусните банички на сандвич преса са за онези динамични дни, в които трябва да има …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *