Слънчеви краставички в буркан

Тези слънчеви краставички са една по-различна туршия.

Преди няколко години за първи път приготвих такива слънчеви краставички. От тогава всяка година приготвям по няколко буркана. Зимата е добре да има разнообразие на трапезата. Рецептата е стара. По този начин в миналото са приготвяли краставичиките. Знам, че много хора ги харесват и това е причината да напиша тази рецепта.

Не забравяйте да оставите коментар за рецептата - Колко време Ви отне да я приготвите, хареса ли Ви, импровизирахте ли с някоя съставка?...предварително Ви благодарим!

Необходими продукти за слънчеви краставички:

Ще ви трябват свежи краставички (корнишони, но могат да се ползват и млади краставици Гергана), морска сол (задължително да е морска), зърна зелено или недоузряло грозде, вишневи листа, цвят копър, малки парченца хрян, по желание листа от смокиня (аз не слагам, защото смокиновия лист придава специфичен вкус), вода.

Приготвяне: измийте и сложете краставиците в студена вода да престоят за около 4-5 часа минимум (оставям ги за 1 нощ в хладилника). След това отстранете връхчето и малка част към дръжката на всяка краставичка. Ако са големи вашите краставици, нарежете ги така, че да се събират в бурканите, които ще ползвате, без да опират в капачката.

Надупчете с вилица тук-там краставиците. На дъното на буркана слагате 2-3 листа от вишна и подреждате краставичките. Между тях сложете цвят копър, 4-5 парченца хрян, 7-8 зърна недоузряло грозде.

Завършвате отново с листа от вишна (по желание и от смокиня). Ползвам буркани от 1 л. За буркан с тази вместимост се слага 1 супена лъжица морска сол. Слагате солта и наливате вода да покрие краставичките.

Оставяте бурканите на светло за 4-5 дена (не пряко на слънце). Разклащайте първите 2-3 дена.

Първоначално саламурата се размътва, но след 6-7 дена се избистря. Получава се утайка, която пада на дъното.
Слънчевите краставички се съхраняват при постоянна температура най-добре в хладна и тъмна маза.

Вижте и предложението ми за вкусни домашни кисели краставички! Рецептата може да прочетете като кликнете ТУК

слънчеви краставички с морска сол
Приготвяне на слънчевите краставички

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.