Слънчеви краставички в буркан

Тези слънчеви краставички са една по-различна туршия.

Преди няколко години за първи път приготвих такива слънчеви краставички. От тогава всяка година приготвям по няколко буркана. Зимата е добре да има разнообразие на трапезата. Рецептата е стара. По този начин в миналото са приготвяли краставичиките. Знам, че много хора ги харесват и това е причината да напиша тази рецепта.

Необходими продукти за слънчеви краставички:

Ще ви трябват свежи краставички (корнишони, но могат да се ползват и млади краставици Гергана), морска сол (задължително да е морска), зърна зелено или недоузряло грозде, вишневи листа, цвят копър, малки парченца хрян, по желание листа от смокиня (аз не слагам, защото смокиновия лист придава специфичен вкус), вода.

Не забравяйте да оставите коментар за рецептата - Колко време Ви отне да я приготвите, хареса ли Ви, импровизирахте ли с някоя съставка?...предварително Ви благодарим!

Приготвяне: измийте и сложете краставиците в студена вода да престоят за около 4-5 часа минимум (оставям ги за 1 нощ в хладилника). След това отстранете връхчето и малка част към дръжката на всяка краставичка. Ако са големи вашите краставици, нарежете ги така, че да се събират в бурканите, които ще ползвате, без да опират в капачката.

Надупчете с вилица тук-там краставиците. На дъното на буркана слагате 2-3 листа от вишна и подреждате краставичките. Между тях сложете цвят копър, 4-5 парченца хрян, 7-8 зърна недоузряло грозде.

Завършвате отново с листа от вишна (по желание и от смокиня). Ползвам буркани от 1 л. За буркан с тази вместимост се слага 1 супена лъжица морска сол. Слагате солта и наливате вода да покрие краставичките.

Оставяте бурканите на светло за 4-5 дена (не пряко на слънце). Разклащайте първите 2-3 дена.

Първоначално саламурата се размътва, но след 6-7 дена се избистря. Получава се утайка, която пада на дъното.
Слънчевите краставички се съхраняват при постоянна температура най-добре в хладна и тъмна маза.

Вижте и предложението ми за вкусни домашни кисели краставички! Рецептата може да прочетете като кликнете ТУК

слънчеви краставички с морска сол
Приготвяне на слънчевите краставички

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *