четвъртък , декември 5 2019
Начало / Основни ястия / Боб в гърне за ценители

Боб в гърне за ценители

боб в гърне
Чудесен боб в гърне

Голям пропуск имате, ако не сте приготвяли и яли до сега боб в гърне.

За приготвяне на боб в гърне не се изисква много. Вкусът идва от готвенето в керамичния съд. Бавното готвене прави бобът мек и вкусен. В тази рецепта ще споделя как приготвям този боб.

Първото нещо е да имате истинско нашенско гърне, в което да приготвите бобеца с вместимост от 2 до 3 л.

Необходими продукти за боб в гърне:

250-300 гр. зрял боб, 1 голяма глава лук или 2 по-малки, 2 чушки, 1 люта чушка, 1 домат, джоджен, калоферче, сол, 1 чаена лъжичка сладък червен пипер, 30-40 мл. олио.

Приготвяне: почистете и измийте добре боба. Сложете го за една нощ в студена вода да кисне. Преди да го сложите в гърнето, го изплакнете добре под течаща вода. Сложете го тогава в гърнето и долейте вода до 3/4 от обема на гърнето.

Гърнето с бобът се слага в студена фурна или на студен обикновен котлон с плоча (стъклокерамичните плотове не са подходящи). Включете фурната на 180 градуса или котлонът на 4 степен. Щом бобът заври, котлонът се намалява на 1, а фурната се оставя на 120-150 градуса. След около час-час и половина проверявате за готовността на боба. Варите докато стане мек, но не разварен.

Докато вашия боб се готви, вие подгответе останалите продукти. Лукът се реже на ситни кубчета и се задушава в мазнината, към която сте добавили 1 чаена лъжичка сол.  Към задушеният лук слагате нарязаните чушки. Задушавате и тях за 4-5 минути като разбърквате от  време на време. Нарязвате домата на ситно и добавяте към чушките и лука. Оставяте да се редуцира и прибавяте чаената лъжичка червен пипер. Разбърквате за … (Вижте на следващата страница) >>>

Погледнете също

Свински джолан на фурна

Това е моята изпитана във времето рецепта за джолан на фурна. Месото на този джолан …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *