Сушени домати в зехтин

Началото на есента е подходящо време да приготвите сушени домати.

Най-подходящи сортове за сушени домати са Рома и Мадара. Тези сортове домати се водят консервни. Имат специфична издължена форма, с много малко семки и са доста месести. Тези качества ги прави най-подходящи да бъдат изсушени.
Добре узрелите домати от този сорт са много вкусни и имат специфична сладост. Когато се изсушат имат приятен аромат и доловима сладост.

В тази рецепта няма определено количество домати. Можете да направите колкото искате. Най-добре е да ги изсушите в дехидратор, но ако нямате такъв, може да ги изсушите и във фурната.

Не забравяйте да оставите коментар за рецептата - Колко време Ви отне да я приготвите, хареса ли Ви, импровизирахте ли с някоя съставка?...предварително Ви благодарим!

Доматите се измиват и подсушават. Нарязват се на филийки с дебелина около 4 мм. За самото сушене е много важно да нарежете доматите възможно с еднаква дебелина. Така всички ще се изсушат равномерно.

В случай, че имате дехидратор, подреждате резените с домати на скарите. Не бива да ги редите много плътно едни да други, за до може въздухът да преминава добре. Сушенето става за около 10-12 часа на 70 градуса като през това време е добре да размените местата на скарите 2-3 пъти.

В случай, че сушите във фурната, направете следното нещо: сложете лист хартия за печене в тавата на фурната и наредете плътно един до друг резените домати. Сложете ги за 10 часа на 80-100 градуса без вентилатор. При този начин на сушене влагата няма как да излезе от фурната и е добре периодично да се отваря за кратко вратичката (за минута-две) и отново да се затваря.

И при двата начина на приготвяне на сушени домати не трябва да допускате да станат твърди като чипс.

Трябва да са сухи и меки. При натиск да не отделят течност. По-скоро трябва да са еластични. Готовите изсушени домати подреждате в бурканчета и заливате със студено пресован зехтин.

Между доматите може да сложите сухи билки като риган, розмарин, босилек, салвия, скилидки чесън, парченца сухи люти чушки. Много е важно зехтина да покрие доматите поне 1 см. за да няма достъп на въздух. По този начин се съхраняват най-добре. От билките доматите освен сладостта която имат придобиват и богат аромат.

Ако не харесвате някоя от изброените билки (подправки), може да не я слагате, а може и изобщо да не слагате и да ги направите само със зехтин. Зехтинът от сушените домати може да ползвате за приготвянето на салати и фокача.

Ароматните сушени домати може да добавяте към всякакви салати, сандвичи, тестени и готвени ястия.

Ако искате да разберете как да си консервирате домати за зимата, кликнете ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *