Сушени домати в зехтин и билки

сушени домати
Сушени домати в зехтин

Началото на есента е подходящо време да приготвите сушени домати.

Най-подходящи сортове за сушени домати са Рома и Мадара. Тези сортове домати се водят консервни. Имат специфична издължена форма, с много малко семки и са доста месести. Тези качества ги прави най-подходящи да бъдат изсушени.
Добре узрелите домати от този сорт са много вкусни и имат специфична сладост. Когато се изсушат имат приятен аромат и доловима сладост.

В тази рецепта няма определено количество домати. Можете да направите колкото искате. Най-добре е да ги изсушите в дехидратор, но ако нямате такъв, може да ги изсушите и във фурната.

Доматите се измиват и подсушават. Нарязват се на филийки с дебелина около 4 мм. За самото сушене е много важно да нарежете доматите възможно с еднаква дебелина. Така всички ще се изсушат равномерно.

В случай, че имате дехидратор, подреждате резените с домати на скарите. Не бива да ги редите много плътно едни да други, за до може въздухът да преминава добре. Сушенето става за около 10-12 часа на 70 градуса като през това време е добре да размените местата на скарите 2-3 пъти.

В случай, че сушите във фурната, направете следното нещо: сложете лист хартия за печене в тавата на фурната и наредете плътно един до друг резените домати. Сложете ги за 10 часа на 80-100 градуса без вентилатор. При този начин на … (Вижте на следващата страница 2 )

Погледнете също

Домашно сладко от малини

Не пропускайте възможността да си приготвите домашно сладко от малини. За мен ароматното сладко от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *