Консервиране на зелен боб за зимата

Време е за консервиране на зелен боб за зимата.

Не пропускайте възможността за консервиране на зелен боб. Направете си домашни консерви, така ще знаете какво съдържат на 100 %. На пазара има голямо разнообразие от зелен боб (има много хора като мен, които отглеждат в градините си).

Тази рецепта е за всички, които не знаят как да си приготвят за зимата консервиран зелен боб или имат неуспешни опити.
От много години правя зелен боб за зимата и досега не ми се е случвало да имам буркан, който де се е развалил.
На тези, които ще купят зелен боб за консерви искам да дам няколко съвета при избора на зеленчука:
. Избирайте винаги прясно набран боб. Без завехнали краища.
. Избирайте сортове без лико. Питайте продавача какъв сорт е боба, който продава.
. Най-подходящи за консервиране са сортовете Холандска принцеса, Сакса, Черен старозагорски.

Не забравяйте да оставите коментар за рецептата - Колко време Ви отне да я приготвите, хареса ли Ви, импровизирахте ли с някоя съставка?...предварително Ви благодарим!

Необходимите продукти за консервиране на зелен боб:

Зелен Боб – Зимнина

Подготовка 40 мин
Готвене 1 ч 20 мин
Общо Време 2 ч
Ястие Консерви
Кухня Българска

Необходими Продукти
  

  • зелен боб
  • вода
  • сол

Инструкции
 

  • Измийте добре зеленият боб (ако е кален може да го накиснете в студена вода за 10 минути). Почистете го от връхчетата и дръжките с помощта на малко ножче.
  • Преди да бланширате зеления боб трябва да решите дали да го оставите цял или да го нарежете на хапки. Ако консервирате сорта Холандска принцеса ще трябва да го нарежете, защото шушулките стават доста дълги.
  • Бланширането става като сложите да заври вода в по-голяма тенджера. Щом водата кипне слагате зеления боб за не повече от 2-3 минути във водата, след което веднага охлаждате в студена вода. По този начин зеления боб запазва хубав цвят.
  • Ако зеленият боб не се охлади добре, в него ще настъпи млечнокисела ферментация и в последствие на дъното на бурканите ще се появи бяла утайка. Заливката ще си промени цвета и консервата става негодна за консумация.
  • Добре охладения и отцеден зелен боб се подрежда в буркани от 800 мл. и на всеки буркан се слага 1 равна чаена лъжичка сол и 1 добре счукан на прах обикновен аспирин. Наливате вода до ръбчето и затваряте бурканите. Ползвам буркани с капачки на винт, защото лесно мога да ги обслужвам.
  • Напълнените буркани се стерилизират. Сложете бурканите в голяма тенджера, на чието дъно сте сложили кърпа. Налейте вода да покрие капачките 3-4 см. и сложете на котлона да се варят. Засечете времето от момента на завиране на водата. Варете бурканите 60 минути.
  • Отместете тенджерата от котлона след изтичането на това време и оставете бурканите във врящата вода за още 40 минути или до пълно охлаждане на водата и тогава ги извадете.

Вижте и предложението ми за консервиране на КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Моля, Оценете рецептата