сладко от праскови
Сладко от праскови с аромат на индрише

Сега е сезона, в който да приготвите вашето домашно сладко от праскови.

Не пропускам лято, в което да не направя от това ароматно и вкусно сладко от праскови. Сладкото изисква малко по-дълго време за приготвяне от конфитюра. Сладкото е с прозрачен гъст сироп и хубави, цели парченца плод. През годините, в които приготвям различни видове сладка, съм намерила начин да избегна при някой плодове престоя във варов разтвор. Това сладко е направено точно така (без вар).

Необходими продукти за домашно сладко от праскови:

1 кг. праскови (добре узрели, но не меки и почистени от костилките), 600 гр. захар, 150 мл. вода, 2-3 листа индрише, 1 ванилия, 1/2 чаена лъжичка лимонена киселина.

Не забравяйте да оставите коментар за рецептата - Колко време Ви отне да я приготвите, хареса ли Ви, импровизирахте ли с някоя съставка?...предварително Ви благодарим!

Приготвяне: прасковите се измиват, отстраняват се костилките и се нарязват на кубчета с големина на малка хапка. Слагат се в голяма по-широка и плитка тенджера или подходяща дълбока тава. Добавете захарта и водата. Слагате на котлона и затопляте на умерена температура докато захарта се стопи.

След като захарта е стопена увеличете температурата и щом образувалият се сироп заври, засечете 10 минути като през това време отстранявате пяната от повърхността. След изтичане на това време отместете тенджерата от котлона и оставете за 15-20 минути сладкото да се охлади. Отново върнете съда на котлона и щом сиропа заври намалете на умерена температура и засечете 15 минути като често разбърквате. В случай, че има още пяна я отстранявате. Пак местите съда със сладкото и охлаждате за 20-30 минути, след което слагате отново на котлона по същия начин да заври сиропа. Варите до желаната гъстота. Моето сладко варя още … (Вижте следващата страница 2) >>>

2 коментара за “Домашно сладко от праскови за ценители

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *