Трудно е да се намери човек, който да не харесва вкуса на мангото. Този плод има страхотен вкус и също често се използва за приготвяне на десерти. Добра новина за любителите на мангото – този плод радва не само с вкуса си, но има и много хранителни стойности. Нека да разберем защо си струва да консумирате редовно манго?

Какво е манго?

манго

  Мангото е тропически плод, спечелил славата си с изключителния си вкус. Трябва да сме наясно, че мангото има и отлични лечебни свойства. То е богат източник на каротеноиди. Мангото се препоръчва на хора, които отслабват, страдат от диабет и имат проблеми със сърдечно-съдовата система. Поради съдържанието на антиоксиданти, този плод може да се използва за профилактика на много други заболявания. Плодът се използва и в козметиката.

Не забравяйте да оставите коментар за рецептата - Колко време Ви отне да я приготвите, хареса ли Ви, импровизирахте ли с някоя съставка?...предварително Ви благодарим!

Както плодът, така и костилката му имат полезни свойства. Днес в света се отглеждат почти хиляда разновидности на манго.

Какви хранителни стойности има мангото?

  Мангото е плод, който е особено богат на хранителни вещества. Съдържа малко калории – около 60 в 100 грама от плода. Хранейки се с манго, ние осигуряваме на тялото си много витамини и минерали, както и други вещества, които имат положителен ефект върху здравето ни.

  Забележително е високото съдържание на витамин А – един плод почти два пъти покрива нуждите на организма. Витамин А е необходим за правилното функциониране на очите. Неговото присъствие подобрява имунитета на организма, предпазва от развитието на болести (този витамин е антиоксидант), а също така гарантира здрава кожа, красива коса и здрави нокти.

  Също така, витамин С има положителен ефект върху имунната система на човека. Неговото присъствие ни дава увереност, че всяко увреждане на кожата ще се излекува бързо. Този витамин е важен и за правилното функциониране на нервната и сърдечно-съдовата системи. Редовното му приемане увеличава вероятността кожата ни да изглежда млада в продължение на много години. Витамин Е също има отличен ефект върху кожата.

  Мангото съдържа определени количества витамини от група В, които са незаменими за ефективното функциониране на нервната система. Освен това е източник на минерали, особено на калий, който е отговорен за правилното кръвно налягане, както и водния и електролитния баланс на организма, метаболитните процеси, а също така предпазва от сърдечни заболявания.

Лечебни свойства на мангото

  Хората, които обичат да ядат манго, със сигурност ще бъдат приятно изненадани от информацията за лечебните свойства на този плод.  Проведените досега проучвания показват, че мангото е най-ефективно в борбата с рака на гърдата и дебелото черво (проучването е направено от Texas AgriLife Research https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26194618/). Веществата, които съдържа, водят до унищожаване на раковите клетки и в същото време не оказват благоприятно влияние върху здравите клетки.

  Мангото се препоръчва на хора, страдащи от диабет. Включването на този плод във вашето ежедневно меню може да понижи нивата на кръвната захар. Освен това се смята, че мангото намалява инсулиновата резистентност и допълнително увеличава глюкозния толеранс.

  Мангото намалява риска от сърдечно-съдови заболявания поради факта, че има липидно-регулиращи свойства в организма. Нещо повече, този плод е много по-ефективен от много лекарства за понижаване нивото на лошия холестерол в кръвта.

  Обикновено имаме най-голямо желание за този плод през лятото, защото той съдържа голямо количество вода и е идеално освежаващ. Също така не трябва да се забравя през есенно-зимния сезон, когато сме изложени на повече инфекции. Мангото повишава имунитета на нашето тяло и ни помага да се разболяваме по-рядко. Освен това пиенето на сок от този плод бързо успокоява възпаленото гърло.

  Така че можем да кажем, че мангото може да замести много лекарства и да предотврати развитието на много заболявания. Има обаче и отрицателни свойства. В допълнение към своите ползи, мангото може да бъде и вредно. Кората му съдържа токсичното вещество урушиол, което причинява дерматит след продължителен контакт с нежната кожа на женските ръце. А самият плод, макар и рядко, причинява алергии при хора със свръхчувствителност, също така утежнява хода на гастрит, ако имате такова заболяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *