яйца за Великден
Боядисани яйца за Великден

В тази публикация ще откриете различни лесни техники за боядисване на яйцата за Великден.

За да направите красиви яйца за Великден ще са ви необходими: различни цветове боя за яйца, кристали за яйца, памук или тампони за лице, оцет, олио, кърпа за полиране на яйцата.

Не забравяйте да оставите коментар за рецептата - Колко време Ви отне да я приготвите, хареса ли Ви, импровизирахте ли с някоя съставка?...предварително Ви благодарим!

Като за начало трябва да сварите вашите яйца. Как да направите най-добре това прочетете тук: КАК ДА СВАРИМ ЯЙЦА
Лично аз съм най-доволна от боите, които са прахообразни и се разтварят с гореща вода, към която се добавя оцет. Тези бои могат да бъдат и с актуалните напоследък металически отблясъци.

Не забравяйте да застелете масата, на която ще работите със стара покривка или нещо друго, за да не изцапате с боя. Работете с ръкавици, за да предотвратите оцветяването по кожата на ръцете. Боядисването на яйцата се прави на Велики четвъртък. Тези, които не успеят в този ден, могат да боядисат яйцата си на Велика събота.

Боядисване на празничните яйца за Великден:

Отворете капсулите и изсипете оцветителя в чаши за чай с вместимост от 300 мл. (винаги слагам по 2 капсули на чаша. Това ми гарантира наситен цвят). Напълнете ги 3/4 от обемът им с гореща вода и добавете по 1 супена лъжица винен оцет. Внимателно поставяте във всяка чаша от топлите яйца така, че боята да ги покрива. Оставяте така да престоят 2-3 минути. Изваждате яйцето и оставяте да засъхне добре. Когато яйцата са напълно изсъхнали се полират с 2-3 капки олио като се забърсват с кърпа.

От приготвените бои може да накапете различни цветове на парче памук с размер около 10/10 см. В това парче памук плътно увивате яйцето и оставяте така да престои 5-6 минути. Колкото по-дълго стой в памука, толкова по-наситени ще бъдат цветовете. Оставяте отново да… (Вижте на следващата страница)

Една мисъл “Боядисване на яйца за Великден

  1. Много ми хареса полирането на яйцата. И миналата година ги полирах така, сега също ще го направя. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.