Време е да помислите за зимнина и да приготвите своите домашни консерви домати за зимата.

Напоследък ми прави впечатление, че все повече хора си приготвят домати за зимата, туршии, лютеници, конфитюри, компоти… Няма по-вкусни консерви от домашно приготвените. Много млади хора искат да се научат да приготвят всичко което ще консумират. От тази рецепта ще разберете как аз консервирам домати за зимата.

Няма как да дам точно количество на доматите, защото може да ги затворите в различни по големина буркани.

Не забравяйте да оставите коментар за рецептата - Колко време Ви отне да я приготвите, хареса ли Ви, импровизирахте ли с някоя съставка?...предварително Ви благодарим!

Моите домати за зимата винаги приготвям в буркани на винт с вместимост от 800 мл. Този тип буркани на винт за мен са много удобни. Не се изисква никаква сила при затварянето и лесно се работи с тях.

Консервирани домати

Подготовка 15 мин
Готвене 15 мин
Общо Време 30 мин
Ястие Гарнитура
Кухня Българска
Порции 1

Необходими Продукти
  

  • домати
  • сол

Инструкции
 

  • Измийте добре доматите. Нарежете доматите на парченца и ги минете с пасатор или блендер. По този начин стават много бързо. Вторият вариант е да ги настържете на едро ренде. Третия вариант е да ги смелите с машинка за месо. Независимо по кой начин сте решили да направите доматите, може за ги овкусите със сол общо или по отделно след като ги насипете в бурканите.
  • На буркан от 800 мл. слагам по 1 чаена лъжичка сол. Но тъй като овкусяването със сол е много индивидуално, най-добре е да посолите общото количество смлени (рендосани или нарязани домати) по ваш вкус. Насипете доматите в буркани. Затворете ги с капачките. На дъното на голяма дълбока тенджера сложете една кърпа. Подредете бурканите в нея и налейте вода да покрие капачките 4-5 см.
  • Сложете на котлона да заври водата. Щом водата заври засечете 5 минути и изключете котлона. Отместете тенджерата и оставете бурканите да престоят във водата около 15-20 минути. Внимателно отлейте част от водата и с помощта на кърпи извадете бурканите. Оставете ги с капачките надолу да се охладят. Задължително проверете изстиналите буркани дали всички са се затворили. Капачката в центъра трябва да е хлътнала навътре.

Вижте как аз правя консерви от зелен боб за зимата: https://gozbite.com/konservirane-na-zelen-bob/

Една мисъл “Консервиране на домати за зимата.

  1. няма буркан 800 мл с винтова капачка. Най-вероятно става въпрос за 720 мл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Моля, Оценете рецептата