Конфитюр от череши – бързо приготвяне

конфитюр от череши
Домашен конфитюр от череши

От тази рецепта ще научите как най-лесно и бързо да си приготвите вкусен и ароматен конфитюр от череши.

За този конфитюр от череши ще ви трябва повече време, за да изчистите плодовете от костилките. Естествено, че ще ви кажа аз как бързо премахвам костилките от черешите 😉 И тъй като няма по-вкусен конфитюр от домашният, запрятайте ръкави 🙂
Необходими продукти: череши, желираща захар (захар с пектин), лимонена киселина. Още: чисти и сухи малки бурканчета с винтови капачки, дебела коктейлна сламка.

Приготвяне на конфитюр от череши:

На пакета на желиращата захар е дадено съотношение захар-плод 1:1, но на мен ми идва в повече захарта. За моите конфитюри съм сложила към 1 кг. плод 500 гр. захар, а вие както решите. Не давам количеството на черешите и захарта, защото всеки може да си изчисли спрямо плода колко захар да добави. Аз правя не повече от 2 кг. череши наведнъж. За мен така е по-удобно и става много по-бързо.

Отстраняват се дръжките на черешите и се измиват обилно с вода. Черешите от магазина задължително са третирани с препарати и затова даже може да ги оставите 20-30 минути във вода и тогава отново да ги изплакнете. Моите череши са домашни и не са пръскани с никакви препарати.

С помощта на коктейлната сламка изчистете костилките. Натискате с отвора на сламката всяка череша там където е била дръжката. Може да направите това и с машинка, ако имате такава. Преди години си купих, но не съм доволна. Почти на всяка втора череша костилката е останала вътре и затова вече не я използвам.

конфитюр от череши - домашно приготвен

След като сте почистили черешите от костилките ги изтеглете на кухненска везна, за да знаете колко захар да добавите. Сложете плодовете в по-голяма тенджера и посипете с необходимото количество захар. Разбъркайте  да се разпредели желиращата захар равномерно и сложете на котлона. Отначало бъркайте непрекъснато докато… (Вижте на следващата страница 2 )

Погледнете също

Домашно сладко от малини

Не пропускайте възможността да си приготвите домашно сладко от малини. За мен ароматното сладко от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *