Домашен конфитюр от череши

От тази рецепта ще научите как най-лесно и бързо да си приготвите вкусен и ароматен конфитюр от череши.

За този конфитюр от череши ще ви трябва повече време, за да изчистите плодовете от костилките. Естествено, че ще ви кажа аз как бързо премахвам костилките от черешите 😉 И тъй като няма по-вкусен конфитюр от домашният, запрятайте ръкави 🙂

Освен продуктите ще ви трябва и: чисти и сухи малки бурканчета с винтови капачки, дебела коктейлна сламка.

Не забравяйте да оставите коментар за рецептата - Колко време Ви отне да я приготвите, хареса ли Ви, импровизирахте ли с някоя съставка?...предварително Ви благодарим!

Приготвяне на конфитюр от череши:

Конфитюр от череши

Подготовка 40 мин
Готвене 20 мин
Общо Време 1 мин
Ястие Десерт, Консерви
Кухня Българска
Порции 10

Необходими Продукти
  

  • череши
  • желираща захар (захар с пектин)
  • лимонена киселина

Инструкции
 

  • На пакета на желиращата захар е дадено съотношение захар-плод 1:1, но на мен ми идва в повече захарта. За моите конфитюри съм сложила към 1 кг. плод 500 гр. захар, а Вие както решите. Не давам количеството на черешите и захарта, защото всеки може да си изчисли спрямо плода колко захар да добави. Аз правя не повече от 2 кг. череши наведнъж. За мен така е по-удобно и става много по-бързо.
  • Отстраняват се дръжките на черешите и се измиват обилно с вода. Черешите от магазина задължително са третирани с препарати и затова даже може да ги оставите 20-30 минути във вода и тогава отново да ги изплакнете. Моите череши са домашни и не са пръскани с никакви препарати.
  • С помощта на коктейлната сламка изчистете костилките. Натискате с отвора на сламката всяка череша там където е била дръжката. Може да направите това и с машинка, ако имате такава. Преди години си купих, но не съм доволна. Почти на всяка втора череша костилката е останала вътре и затова вече не я използвам.
  • След като сте почистили черешите от костилките ги изтеглете на кухненска везна, за да знаете колко захар да добавите. Сложете плодовете в по-голяма тенджера и посипете с необходимото количество захар. Разбъркайте да се разпредели желиращата захар равномерно и сложете на котлона. Отначало бъркайте непрекъснато докато захарта се стопи и черешите отделят сок. Щом конфитюрът заври, махнете пяната и варете около 8-10 минути. Добавете 1 равна чаена лъжичка лимонена киселина, разбъркайте и изключете котлона.
  • Насипете веднага вашия конфитюр от череши в затоплени предварително бурканчета. Затворете веднага със сухи капачки и обърнете с капачката надолу и оставяте да се охладят.

Работете с кърпа или ръкавици когато затваряте конфитюра, за да не се изгорите.

Вижте как да си приготвите вкусно СМЕТАНОВО ПАРФЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Моля, Оценете рецептата