лютивка
Вкусна лютивка

За първи път правя тази лютивка и със сигурност няма да е за последен.

Рецептата за тази лютивка е на съседката ни баба Донка. Вчера минавайки с кучето покрай тях тя ми напълни една чанта със сладки и люти чушки.

А рецептата я беше написала предварително на лист от тетрадката на внука 🙂 Многократно ми каза да съм я направела тази лютивка и да напиша рецептата, че да си я правели хората. 🙂 Днес съм изпълнила молбата и. Лютивката е направена и е страхотна на вкус!

Не забравяйте да оставите коментар за рецептата - Колко време Ви отне да я приготвите, хареса ли Ви, импровизирахте ли с някоя съставка?...предварително Ви благодарим!

Ето какви продукти ще са ви необходими: 5 кг домати, 1 кг червени сладки чушки, 50-100 г червени люти чушки (зависи колко пикантна искате да бъде лютивката), 300 г сладки ябълки (може да замените със 100 г захар), 2 равни чаени лъжички сол (солта може да варира според това как овкусява вашата сол или според вашия вкус), 50 мл олио.

Още: буркани с капачки на винт и пасатор.

Само да споделя, че продуктите разделих на две и правих лютивката два пъти, защото нямах подходящ съд, за да направя наведнъж цялата доза.

Приготвяне на вкусната лютивка:

Доматите се измиват и се режат на кубчета. Отстраняват се семенниците на сладките и лютите чушки (лютите чушки на баба Донка са отровно люти и сложих 50 г). Почистването на лютите чушки направете с домакински ръкавици задължително. 🙂

Чушките  се нарязват на парченца. В случай, че слагате ябълки, задължително се белят и се режат на кубчета. Всичко се слага в тенджера и се слага на котлона да ври. Добавяте солта и олиото. Ако не слагате ябълки, слагате посоченото количество захар.

Щом продуктите омекнат и намалят обема си с 1/3 отмествате тенджерата от котлона и пасирате продуктите. Внимавайте да не се изгорите по време на пасирането. За по-голяма финност на лютивката, пасираната смес може да минете през цедка (моята не съм прекарвала).

Връщате обратно на котлона тенджерата и варите сместа до желаната гъстота, като често разбърквате. По време на изваряването (сгъстяването) бъркайте с лъжица с дълга дръжка и варете на умерена температура към ниска, за да не пръска от лютивката по ръцете ви. Щом стигнете желаната … (Вижте на следващата страница 2 )

2 коментара за “Лютивка – рецептата на баба Донка

    1. Здравейте,

      Радваме се че рецептата ни за Лютивка Ви е харесала, да Ви е сладко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *