Как се прави домашна пастърма

пастърма
Домашна пастърма

Всеки, който има желание може да си направи домашна пастърма.

Приготвянето на домашна пастърма не е никак сложно. Срещу малко отделено време ще имате перфектното мезе. Има различни варианти за правене на пастърма. Ще споделя моя вариант и опит, който имам във времето с приготвянето на този така вкусен деликатес.

Да не забравяме и себестойността на домашната пастърма, която е многократно по-евтина от тази в магазина, а като вкусови показатели не и отстъпва.

пастърма с червен пипер
Пастърмата може да приготвите от свинско или телешко месо, както и от пилешко.За приготвянето на пилешка пастърма ще ви дам друга рецепта, за да не стане объркване.
Необходими продукти: свинско бон филе или контра филе, съответно телешко, морска сол на кристали, подправки: чубрица, смидух, сладък червен пипер, лют червен пипер, пушен червен пипер, чимен… подправките са по избор.

Приготвяне на пастърмата:

Най-добре е предварително да оформите парчетата месо. Нарежете филето на правоъгълни парчета широки около 5-6 до 7 см и с дължина около 12-15 см. Това според мен е подходящия размер за сушене на месото. Добре е да няма изтънени краища, които ще изсъхнат много по-рано.
Вземете подходящ съд (ползвам кутии) и сложете не по-малко от 1.5-2 см. морска сол на дъното. Сложете месото и го посипете от всички страни обилно с морска сол.

Затворете съда и оставете за 24 до 30 часа в хладилник (за свинското месо). За телешката пастърма месото трябва да престои 48 часа, тъй като телешкото место поема по-бавно солта.
Някой хора държат месото по-малко часове в солта, но ви уверявам, че то трябва да престои това време. Солта извлича водата и кръвта от месото.

След необходимия престой в солта, месото се изважда и се слага в студена вода за 24 часа в хладилник като поне веднъж водата се сменя.
Изкиснатото месо се подсушава добре с кърпа или домакинска хартия и се овалва в избраните от вас подправки.
Ако сушите месото навън, промушете с дебел канап или готварски конец на 2-3 см от края на парчето както се вижда на снимките.
Сушенето става в хладилник или … (Вижте на следващата страница 2 )

Погледнете също

чушки със сирене за предястие

Пълнени чушки със сирене и яйца

Вкусните пълнени чушки със сирене и яйца може да поднесете като топло предястие или леко …

22 коментара

 1. Здравейте,месото / контра филе,бон филе,може и бут/, а също много хубаво става и от врат, го режа на дължина и широчина колкото си прецените, дебелина около 2-3см. В съд ги затрупвам със едра сол.Държа ги около 8-9 часа. Измивам месото подсушавам го и след това се овалва в избраните от вас подправки /чер пипер,червен пипер, чубрица, чимен и др/ пожелание на консумиращия.

 2. Ангелина

  Здравейте, съжалявам за малко глупавия въпрос, ама реших да правя домашна пастърма. Накиснах 2 парчета свинско месо в 1 кг морска сол,постояха 27 часа. Изкарах ги и ги накиснах в студена вода. Ама се пада към 1 часа през нощта да ги вадя от 24 часовия престой във водата. И незнам дали ше съм будна тогава, да им правя следващата стъпка. Ще е проблем ли ако постоят повече някъде към 32 часа във водата? И също така,какво правите с използваната сол,че ми е жал да я мятам. Благодаря.

  • Здравейте, не няма да е фатално.

  • Солта е поела кръв от месото и съответно я изхвърлям. Все пак е 70 ст двата килограма. 🙂

   • Ангелина

    Права сте, при мен беше 2.19 евро килограма затуй питах. Благодарна за отговора.

  • Здравейте, направих пастърма по вашата рецепта. Суши се вече 15 дена, на хладно навън ,обаче все още е меко месото. Така ли трябва да бъде? Дали е готова вече?

   • Зависи от дебелината на месото и температурата на сушене. В момента времето не е подходящо за сушене навън заради топлото време и мъглите. Трябва да съхне на сухо и проветриво място. При влажен въздух много бавно съхне месото. Препоръчвам ви да я сушите в хладилник.

    • Здравейте ние живеем в Германия. При нас вече е студено от повече от месец ,температурите не са се качвали повече от 3-5 градуса през деня, я вечерно време-1,2. Суша я в затворен гараж,почти празен. Доста е хладно там. Зимно време го ползвам за хладилник. Парчета бяха по около 4/5 см дебели. За първи път ми е и не мога да преценя кога е готова. А също така и не ям такива неща пастърма,филета, луканки,суджуци и незнам как трябва да бъде на вкус ,за да отрежа парченце да я пробвам

     • Не трябва да е много суха. Вече може да отрежете тънко резенче и вие или този, който ще я консумира да я дегустира. Ако консистенцията и вкусът ви допадне, значи е готова 🙂

 3. Здравейте, искам да попитам, защо като започнат да съхнат парчетата и червеният пипер си губи цветът, започва да добива светло кафяв цвят?

  • Най-вероятно пастърмата е изложена на пряка слънчева светлина и затова си променя цвета. Ние използваме домашен червен пипер и я сушим на сянка.

 4. Здравейте, в какво съотношение слагате пушен червен пипер със сладък червен пипер, 1 към 5 части?

 5. Не става ли безсолна като престоява 24 във вода

 6. Здравейте! Може ли да се суши в дехидратора като пилешката? За колко времел

 7. Владислава

  Направих я, ама много бързо свърши 🙂 Стана чудесна.

 8. Здравейте!Трябва ли месото да бъде в кутия с капак в хладилника докато изсъхва

  • Не, не се покрива с нищо. Слага се на скаричка за да може въздуха да преминава и под месото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *