Начало / Предястия / Как се прави домашна пастърма

Как се прави домашна пастърма

пастърма
Домашна пастърма

Всеки, който има желание може да си направи домашна пастърма.

Приготвянето на домашна пастърма не е никак сложно. Срещу малко отделено време ще имате перфектното мезе. Има различни варианти за правене на пастърма. Ще споделя моя вариант и опит, който имам във времето с приготвянето на този така вкусен деликатес. Да не забравяме и себестойността на домашната пастърма, която е многократно по-евтина от тази в магазина, а като вкусови показатели не и отстъпва.

пастърма с червен пипер
Пастърмата може да приготвите от свинско или телешко месо, както и от пилешко.За приготвянето на пилешка пастърма ще ви дам друга рецепта, за да не стане объркване.
Необходими продукти: свинско бон филе или контра филе, съответно телешко, морска сол на кристали, подправки: чубрица, смидух, сладък червен пипер, лют червен пипер, пушен червен пипер, чимен… подправките са по избор.

Приготвяне на домашна пастърма:

Най-добре е предварително да оформите парчетата месо. Нарежете филето на правоъгълни парчета широки около 5-6 до 7 см. и с дължина около 12-15 см. Това според мен е подходящия размер за сушене на месото. Добре е да няма изтънени краища, които ще изсъхнат много по-рано.
Вземете подходящ съд (ползвам кутии) и сложете не по-малко от 1.5-2 см. морска сол на дъното. Сложете месото и го посипете от всички страни обилно с морска сол.

Затворете съда и оставете за 24 до 30 часа в хладилник (за свинското месо). За телешката пастърма месото трябва да престои 48 часа, тъй като телешкото место поема по-бавно солта.
Някой хора държат месото по-малко часове в солта, но ви уверявам, че то трябва да престои това време. Солта извлича водата и кръвта от месото.

След необходимия престой в солта, месото се изважда и се слага в студена вода за 24 часа в хладилник като поне веднъж водата се сменя.
Изкиснатото месо се подсушава добре с кърпа или домакинска хартия и се овалва в избраните от вас подправки.
Ако сушите месото навън, промушете с дебел канап или готварски конец на 2-3 см. от края на парчето както се вижда на снимките.
Сушенето става в хладилник или … (Вижте на следващата страница 2 )

Погледнете също

чушки със сирене за предястие

Пълнени чушки със сирене и яйца

Вкусните пълнени чушки със сирене и яйца може да поднесете като топло предястие или леко …

12 коментара

 1. Здравейте, искам да попитам, защо като започнат да съхнат парчетата и червеният пипер си губи цветът, започва да добива светло кафяв цвят?

  • Най-вероятно пастърмата е изложена на пряка слънчева светлина и затова си променя цвета. Ние използваме домашен червен пипер и я сушим на сянка.

 2. Здравейте, в какво съотношение слагате пушен червен пипер със сладък червен пипер, 1 към 5 части?

 3. Не става ли безсолна като престоява 24 във вода

 4. Здравейте! Може ли да се суши в дехидратора като пилешката? За колко времел

 5. Владислава

  Направих я, ама много бързо свърши 🙂 Стана чудесна.

 6. Здравейте!Трябва ли месото да бъде в кутия с капак в хладилника докато изсъхва

  • Не, не се покрива с нищо. Слага се на скаричка за да може въздуха да преминава и под месото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *