Начало / Предястия / Желирана пача – традиционно българско ястие

Желирана пача – традиционно българско ястие

пача
Желирана пача

Вкусната пача може да бъде на чорба или желирана и да се консумира студена.

От тази рецепта ще научите как се приготвя студена (желирана) пача. За приготвянето на това ястие се използват свински крачета, ушета и месо предимно от главата на прасето, но тъй като главата е с доста мазнини, аз предпочитам да слагам джолан.

Необходими продукти: 2 свински крачета, 2 бр. свински уши, преден джолан или месо (бузи) от свинска глава, сол, черен пипер, чесън, оцет, по желание може да се сложи в пачата кисели краставички.

Приготвяне на желирана свинска пача:

Започнете от почистването на свинските крачета и уши. Огледайте ги добре, защото колкото и добре да ви изглеждат почистени винаги има места, които са пропуснати и има четина. Добре е да разполагате с домашна горелка. Опърлете пропуснатите места, изстържете с нож  и измийте добре. Ушите срежете при отворите и също минете с ножа и измийте.

В тенджера (най-добре е ако имате под налягане, моите там варя) сложете измитите крачета, уши и джолана (може и друго някакво месо 300-400 гр.) и ги залейте със студена вода да ги покрие 3-4 см. Добавете 1 равна супена лъжица сол и 5-6 зърна черен пипер. Сложете на котлона да заври водата, след което намалете на най-ниската степен и варете докато место започне да пада от кокала. Както вече споменах, моите крачета, уши и джолан варя в тенджера под налягане и ги варя 2 часа. За това време се сваряват перфектно. Дългото варене на тих огън разварява хрущялите от крачетата, които са изключително полезни за нашите стави. Пачата освен вкусна е и полезна за човешкият организъм.

След като всички продукти са сварени перфектно, изваждате ги от бульона и леко охлаждате. Отстранявате всички кости. Отстранете и зърната черен пипер от бульона. Едрите парчета месо и ушите се накълцват (нарязват) на дребно и се връщат обратно в бульона. Опитайте … (Вижте на следващата страница 2 ) >>>

Погледнете също

чушки със сирене за предястие

Пълнени чушки със сирене и яйца

Вкусните пълнени чушки със сирене и яйца може да поднесете като топло предястие или леко …

Един коментар

  1. боболина

    Класика за зимата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *