Пилешка пастърма сушена в дехидратор

пилешка пастърма
Изсушена пилешка пастърма

Вкусната пилешка пастърма е мезе за всеки сезон.

Такава пилешка пастърма лятно време сервирам с бира и бяло вино, а зимата с червено вино. Както повечето сухи мезета и тази пастърма си има тънкости при приготвянето.

Пилешкото месо много бързо поема сол и трябва да се внимава при престоя на месото в солта. В други рецепти за пастърма съм обяснявала, че най-бавно се осолява телешкото и най-бързо пилешкото. Ето защо ви съветвам да спазите точно рецептата ми. Имам опит в приготвянето на сушени меса.

Необходими продукти: пилешко филе, морска сол, подправки (моите в случая са чубрица и сминдух), но вие може да сложите каквито ви харесват: червен пипер, чимен, черен пиер, лют червен пипер, мащерка…

Приготвяне на пикантна пилешка пастърма:

Месото се измива и се разделя на две половини, които се подсушават с кърпа или домакинска хартия. Вземете кутия или тавичка с подходящ размер за месото. Наръсете дъното с около 2 см сол и сложете подсушените филета. Двете парчета месо не бива да се докосват едно до друго, за да може солта да ги обгърне. Затрупайте ги със сол, като отгоре трябва да има сол колкото и на дъното. Затворете кутията или сложете стреч фолио на тавичката.

Оставете пилешкото месо за 12 часа в хладилник. След този престой изваждате месото от солта и го измивате добре под течащата вода, за да премахнете полепналите кристалчета сол. Преди киснех месото във вода и лимонена киселина, за да се запази цвета, но от доста време не го правя, защото когато суша месо в дехидратора цветът се запазва. Затова сложете пилешкото филе само в студена вода и го изкиснете за 8 часа, като около четвъртия час сменете водата. По време на изкисването съдът се държи в хладилник.

След осем часа водата се излива и месото се подсушава добре както преди осоляването. Овалвате в избраните от вас подправки и слагате да се суши в дехидратора за 15 до 20 часа на 70 градуса. Времето зависи от големината и дебелината на месото.
Като минат 15 часа може да … (Продължава на страница 2 )

Погледнете също

чушки със сирене за предястие

Пълнени чушки със сирене и яйца

Вкусните пълнени чушки със сирене и яйца може да поднесете като топло предястие или леко …

2 коментара

  1. Възможно ли е да се направи без дехидратор?
    Нямам такъв а много бих искала да изпробва рецептата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *