Изсушена пилешка пастърма

Пилешката пастърма е мезе подходящо за всеки сезон.

Такава пилешка пастърма лятно време сервирам с бира и бяло вино, а зимата с червено вино. Както повечето сухи мезета и тази пастърма си има тънкости при приготвянето.

Пилешкото месо много бързо поема сол и трябва да се внимава при престоя на месото в солта. В други рецепти за пастърма съм обяснявала, че най-бавно се осолява телешкото и най-бързо пилешкото. Ето защо ви съветвам да спазите точно рецептата ми. Имам опит в приготвянето на сушени меса.

Не забравяйте да оставите коментар за рецептата - Колко време Ви отне да я приготвите, хареса ли Ви, импровизирахте ли с някоя съставка?...предварително Ви благодарим!

Пилешка Пастърма

Подготовка 20 ч
Готвене 22 ч
Общо Време 1 d 18 ч
Порции 10

Необходими Продукти
  

 • пилешко филе
 • морска сол
 • чубрица
 • сминдух

Инструкции
 

 • Месото се измива и се разделя на две половини, които се подсушават с кърпа или домакинска хартия. Вземете кутия или тавичка с подходящ размер за месото. Наръсете дъното с около 2 см сол и сложете подсушените филета. Двете парчета месо не бива да се докосват едно до друго, за да може солта да ги обгърне. Затрупайте ги със сол, като отгоре трябва да има сол колкото и на дъното. Затворете кутията или сложете стреч фолио на тавичката.
 • Оставете пилешкото месо за 12 часа в хладилник. След този престой изваждате месото от солта и го измивате добре под течащата вода, за да премахнете полепналите кристалчета сол. Преди киснех месото във вода и лимонена киселина, за да се запази цвета, но от доста време не го правя, защото когато суша месо в дехидратора цветът се запазва. Затова сложете пилешкото филе само в студена вода и го изкиснете за 8 часа, като около четвъртия час сменете водата. По време на изкисването съдът се държи в хладилник.
 • След осем часа водата се излива и месото се подсушава добре както преди осоляването. Овалвате в избраните от вас подправки и слагате да се суши в дехидратора за 15 до 20 часа на 70 градуса. Времето зависи от големината и дебелината на месото.
 • Като минат 15 часа може да извадите месото от машината и да оставите напълно да се охлади. Отрежете парченце и опитайте, ако ви устройва прибирате в хладилника и вечерта спокойно консумирате. Ако ви се струва, че има нужда да се суши още оставяте в дехидратора и сушите още няколко часа. Тъй като няма как точно да се даде точното време. Както виждате на снимките моята пилешка пастърма е с перфектен цвят, а за вкусът… той просто няма как да се опише.

Предлагам ви да прочетете и публикацията ми за приготвяне на домашна пастърма от свинско месо, като кликнете тук: https://gozbite.com/kak-se-pravi-domashna-pastarma/

сервиране на пилешка пастърма

2 коментара за “Пилешка пастърма сушена в дехидратор

 1. Възможно ли е да се направи без дехидратор?
  Нямам такъв а много бих искала да изпробва рецептата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Моля, Оценете рецептата