Франзели от пълнозърнесто брашно

франзели от пълнозърнесто брашно
Вкусни франзели от пълнозърнесто брашно

Няма нищо сложно в приготвянето на вкусни франзели от пълнозърнесто брашно.

Вкусните франзели от пълнозърнесто брашно се приготвят почти както франзелите с бяло брашно. Тук обаче количеството на брашното е различно и втасването е малко по-дълго. Тестото трябва да се остави по-меко. Пълнозърнестото брашно е много по-полезно от бялото и също така тези франзели могат да се консумират и от диабетици в умерено количество.

Необходими продукти за франзели с пълнозърнесто брашно:

Около 600 гр. пълнозърнесто брашно, 400 мл. хладка вода, 7 гр. суха мая за хляб, 1 чаена лъжичка захар или мед, 1 чаена лъжичка сол, 4 супени лъжици олио или зехтин. От посочените продукти се приготвят 4 франзели. Още: лист хартия за печене (може и без нея, но аз винаги слагам).

Приготвяне: в купа налейте 100 мл. хладка вода от общото количество. Добавете в нея захарта/мед, сухата мая и 2-3 супени лъжици от брашното. Разбъркайте и оставете маята да се активира. Когато сместа стане на мехурчета и увеличи обема си, добавете останалото количество хладка вода, олиото и солта. Разбъркайте с лъжица и започнете постепенно да добавяте брашно в купата. Бъркате тестото с лъжица до момента, в който се сгъсти достатъчно и се събере на топка.

След това поръсвате плота с брашно и доизмесвате на ръка. Тестото трябва да е меко и много леко лепнещо. Подмазвате по-голяма купа или тенджера с олио и слагате тестото да втасва. Съдът задължително се покрива (на тенджерата слагате капак, а на купата кърпа). Оставяте тестото да втасва 90 минути.

След 90 минути поръсете плота с малко брашно и изсипете тестото. Не го натискайте и не го мачкайте. Разрежете го на 4 приблизително равни части. Всяка част разтеглете леко и усучете. Леко издължете до около 25 см. и тогава го поставете в тавата, в която предварително сте … (Вижте на следващата страница 2 )

Погледнете също

Банички на сандвич преса – лесни за приготвяне

Вкусните банички на сандвич преса са за онези динамични дни, в които трябва да има …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *