сурова туршия
Сурова туршия в буркан

За приготвянето на домашна сурова туршия времето трябва да захладнее.

Тъй като вкусната сурова туршия се прави само с вода и сол, най-добре е да я приготвите в края на септември или през октомври. Може да я направите в буркани, в бидонче или в малка дървена каца, както се е правила в миналото. От баба знам, че дървеното каченце е най-подходящо, защото може да диша. Сега вече никой не слага така, дори и аз. При приготвянето на сурова туршия няма пропорции на използваните зеленчуци. Може да сложите каквото ви харесва: чушки, моркови, зеле, карфиол, краставички, ябълки, зелени домати, малки динки, круши…

За тази туршия най-важно е съотношението на сол и вода, както и претакането. Много хора слагат натриев бензоат когато туршията стане готова за да я запазят за по-дълъг период от време. Дали да сложите този консервант сами ще решите. Аз не слагам 🙂

Не забравяйте да оставите коментар за рецептата - Колко време Ви отне да я приготвите, хареса ли Ви, импровизирахте ли с някоя съставка?...предварително Ви благодарим!

Знам от баба, че най-добре е да се слага морска сол на тази сурова туршия и аз така правя.

Съотношението сол-вода е 40 гр. морска сол на 1 л. вода. Задължително саламурата се заварява и след като напълно се охлади се прецежда и с нея се заливат зеленчуците.

Зеленчуците, които ще ползвате са измиват добре. Дръжките на чушките и чушлетата се накъсяват и с вилица или с върхът на малко ножче се набождат. Така саламурата ще проникне вътре и ще овкуси чушките. Зелените домати също може да прободете. Зелето се реже на четвъртини или осмини. В случай, че слагате малки дини те не трябва да надхвърлят 10-15 см. в диаметър.

Морковите се измиват с четка или се белят с картофобелачка. Тях може да ги сложите цели. За по-добър вкус обелете и 1-2 глави целина. Разрежете я на 4 или 6 парчета и я добавете. Може да добавите корени хрян, листа от вишна, които са естествен консервант, както и синапено семе.

Зеленчуците се подреждат възможно най-плътно и се заливат с преварената изстудена саламура. Отгоре може да кръстосате лозови пръчки, които да не позволяват на зеленчуците да изплуват или да … (Вижте на следващата страница 2 )

6 коментара за “Домашна сурова туршия

  1. Вместо натриев бензоат вече слагам калиев сорбат. Много по-сполучливо е. Ще е свежа чак до другата зима…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *