понеделник , ноември 23 2020

Домашна сурова туршия

сурова туршия
Сурова туршия в буркан

За приготвянето на домашна сурова туршия времето трябва да захладнее.

Тъй като вкусната сурова туршия се прави само с вода и сол, най-добре е да я приготвите в края на септември или през октомври. Може да я направите в буркани, в бидонче или в малка дървена каца, както се е правила в миналото. От баба знам, че дървеното каченце е най-подходящо, защото може да диша. Сега вече никой не слага така, дори и аз. При приготвянето на сурова туршия няма пропорции на използваните зеленчуци. Може да сложите каквото ви харесва: чушки, моркови, зеле, карфиол, краставички, ябълки, зелени домати, малки динки, круши…

За тази туршия най-важно е съотношението на сол и вода, както и претакането. Много хора слагат натриев бензоат когато туршията стане готова за да я запазят за по-дълъг период от време. Дали да сложите този консервант сами ще решите. Аз не слагам 🙂

Знам от баба, че най-добре е да се слага морска сол на тази сурова туршия и аз така правя.

Съотношението сол-вода е 40 гр. морска сол на 1 л. вода. Задължително саламурата се заварява и след като напълно се охлади се прецежда и с нея се заливат зеленчуците.

Зеленчуците, които ще ползвате са измиват добре. Дръжките на чушките и чушлетата се накъсяват и с вилица или с върхът на малко ножче се набождат. Така саламурата ще проникне вътре и ще овкуси чушките. Зелените домати също може да прободете. Зелето се реже на четвъртини или осмини. В случай, че слагате малки дини те не трябва да надхвърлят 10-15 см. в диаметър.

Морковите се измиват с четка или се белят с картофобелачка. Тях може да ги сложите цели. За по-добър вкус обелете и 1-2 глави целина. Разрежете я на 4 или 6 парчета и я добавете. Може да добавите корени хрян, листа от вишна, които са естествен консервант, както и синапено семе.

Зеленчуците се подреждат възможно най-плътно и се заливат с преварената изстудена саламура. Отгоре може да кръстосате лозови пръчки, които да не позволяват на зеленчуците да изплуват или да … (Вижте на следващата страница 2 )

Погледнете също

Домашно сладко от малини

Не пропускайте възможността да си приготвите домашно сладко от малини. За мен ароматното сладко от …

6 коментара

 1. даниела

  Здравейте, колко зърна синап слагате

 2. Виолета

  Здравейте. синап брашно или синап на зрънца трябва да е.

 3. Вяра Широканска

  Вместо натриев бензоат вече слагам калиев сорбат. Много по-сполучливо е. Ще е свежа чак до другата зима…

 4. Шопова

  Снощи я приготвихме по вашата рецепта и чакаме резултат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *