вторник , октомври 20 2020

Козунак в хлебопекарна с много конци

Козунак в хлебопекарна
Домашен козунак в хлебопекарна

Да приготвите козунак в хлебопекарна е най-лесното нещо.

Единственото нещо което трябва да съобразите когато правите козунак в хлебопекарна е съотношението на продуктите. Течните и сухите съставки трябва да са в такова съотношение, че когато втасва и се изпича, козунакът да не прелее извън контейнера.

Ето какви продукти ще са ви необходими: 3 яйца със стайна температура, 500 г брашно, 100 мл хладко прясно мляко, 100 мл олио (може мас или краве масло, които да са стопени, но не горещи), 150 г захар и още 2-3 супени лъжици допълнително захар за поръсване, 7 г суха мая за хляб, 1/2 чаена лъжичка сол, 1 голям лимон (по възможност домашен) или 2 прахчета ванилия.

Козунак в хлебопекарна на конци

Приготвяне на козунака в хлебопекарна:

Налейте хладкото прясно мляко в контейнера на хлебопекарната и към него добавете 1 супена лъжица от брашното, 1 чаена лъжичка захар и сухата мая. Разбъркайте и оставете контейнера настрани за 10 минути докато маята се активира.

През това време вие си подгответе останалите продукти. Отделете жълтъка на едното яйце за намазване на козунака. Останалите 2 яйца и белтъка смесете със захарта и разбъркайте до еднородност. Добавете избраната от вас мазнина и настърганата само жълтата част на кората на лимона (може да сложите ванилия). Изсипете тази смес в контейнера при шупналата мая за хляб.

Добавете в контейнера брашното и солта, като сте отделили 3-4 супени лъжици от него (всяко брашно има различен рандеман и ако има нужда ще го добавите). Сложете контейнера в машината и пуснете програмата за месене с втасване. При мен тази програма е 1 час и 40 минути.

Когато програмата завърши и чуете звуковия сигнал, извадете контейнера с тестото. Тестото разделете на на три равни части. Оформете всяка част на фитил с дължина около 30 см. Разточвате фитилите и усуквате получените ленти, след което ги сплитате като плитка.

Оплетения козунак поставяте в контейнера и връщате в хлебопекарната. Тук е моментът, в който искам да ви кажа, че преди да поставя козунака за повторно втасване в …
(Продължава на Страница 2)

Погледнете също

Мекици със сирене по бабина рецепта

Като всяка бабина рецепта, така и тази за мекици със сирене е изпробвана и доказана …

54 коментара

 1. Светла

  Здравейте,не можах да стигна до втората страница, моля за съдействие.

 2. Мишето

  Направих го в лидълска хлебопекарна и наистина се получи 🙂 Изненадах всички около мене, защото правя за сефте. Точни сте. Благодаря.

 3. Здравейте! И аз днес го пробвах! Получи се супер. Оставих го повечко да втасва и преди, и след сплитането, защото ми се строи, че не е достатъчно бухнал.

 4. При мен се получи много тепкаво и жилаво тесъо, което не подлежи на разточване и сплитане. Бихте ли посочилла къде може да е грешката?

  • Причините може да са различни. На първо място продуктите, които сте използвали брашно и захар. Протеина в брашното не бива да е по-малко от 11%. Качеството на захарта също не е без значение. Ако сте надвишили посоченото количество захар също може да създаде този проблем.

   • Даниела

    Стана разкошен. На мен лично ми пое около 700гр. Брашно, но може би защото яйцата ми са домашни и по-големи. Изпекох го във фурната, т.к. исках различни форми и големини. От 2 дози се получиха 7 по-малки козунака. Благодаря за рецептата. Весели празници

 5. Здравейте, за повторното втасване се слага в машината, но не се пуска нищо така ли?

  • Да, правилно сте разбрала. Оставам второто втасване при затворена вратичка.

  • Даниела

   Стана разкошен. На мен лично ми пое около 700гр. Брашно, но може би защото яйцата ми са домашни и по-големи. Изпекох го във фурната, т.к. исках различни форми и големини. От 2 дози се получиха 7 по-малки козунака. Благодаря за рецептата. Весели празници

 6. Маргарита

  Здравейте! С какво брашно е рецептата?

  • Съдържанието на протеин в брашното не трябва да е по-малко от 11%. В случая е с брашно за баница. С него козунаците стават най-добри.

 7. Здравейте, след първото втасване и изваждане на тестото, разточват ли се фитилите преди да се сплетат?

 8. Ако искам да сложа стафиди в сместа, още в началото ли да ги добавя заедно с другите съставки?

 9. Соня Къртева

  За първи път от много години имам възможността да си похапна чудесен козунак на конци. Спазих точно рецептата и резултатът е превъзходен козунак.

  • Даниела

   Стана разкошен. На мен лично ми пое около 700гр. Брашно, но може би защото яйцата ми са домашни и по-големи. Изпекох го във фурната, т.к. исках различни форми и големини. От 2 дози се получиха 7 по-малки козунака. Благодаря за рецептата. Весели празници

 10. Елина Колева

  Днес пробвах вашата рецепта, но за съжаление не ми се получи, освен на вкус. Явно някъде сбърках. Пуснах първо на програма за тесто, извадих и сплетох на плитка, оставих да втаса 30 мин и пуснах на програма за печене. За съжаление вътре остана суров. Незнам къде сбърках.

  • Програма за тесто не знам точно какво означава. При нас е програма за месене и втасване, като тя включва измесването на тестото и 1 час втасване на подходяща температура. След като се сплете на плитка го оставяме да втасва около 30 минути на температура 28-30 градуса. Може да се наложи и повече, защото има различни видове мая и брашно. Затова използвайте качествени продукти.

   • Комня Профирова

    Аз направих козунак по тази рецепта. Получи се бързо, вкусен и красив на вид. Благодаря! Весели празници

 11. Здравейте, моята хлебопекарна е тефал на коя програма да замеся козунака и на коя да го опека. Защото нещо не мога да разбера дали имам само месене с втасване и само печене.

  • Марияна

   Мисля, че всяка хлебопикарна има фабричен номер и може да намерите инструкция в интернет. Моята е от Лидл и има програма 9. МЕСЕНЕ и 10. ТЕСТО. На 9. само меси 10 минути, на 10. меси, втасва, пак меси и пак втасва, общо 1:40ч. Дано е било от полза.

   • Детелина

    Христос возкресе! Имам въпрос! На моята хлебопекарна има програма за месене, 1-во втасване, отново месене и следва 2-ро и 3-то втасване. След второто месене ли трябва да извадя тестото и да го оплета? и след това трябва ли да продължи програмата с останалите втасвания, и слек атозавърши да включа на печене? Благодаря и весели празници!

    • Воистина воскресе!
     Месенето и втасването трябва общо да са около 1час и 40 минути. Така е при моята хлебопекарна. След сплитането трябва да втасва повторно за около 30 минути след което намазвате втасалия козунак с отделения жълтък и поръсвате със захар. Включвате на програма за печене с най-светла кора машината и оставяте да се изпече.

  • Мариана

   Рецептата е изключително добра . Благодаря!

 12. Добрина

  Здравейте!

  Нямам търпение да изпробвам рецептата, но не съм сигурна дали моята хлебопекарна е подходяща. Имам Electrolux EBM 8000 и не виждам тя да има програма само за печене – всички са за месене + втасване и тогава печене. Ако ползвам такава, при извадени бъркалки, дали ще стане според вас? Ако да, дали да използвам стандартната за около 3 часа или бърза за 2:30? Или просто след като тестото е готово да си го изпека във фурна?

  Извинявам се за многото въпроси, просто за пръв път ще правя козунак и много искам да се получи!

  Благодаря предварително за съветите!

  • Здравейте, ако нямате програма само за печене, съвета ми е да изпечете козунакът във фурната.

 13. Тошко Тенев

  Първоначалната програма е за “месене и втасване”.След оплитане на козунака и махане на бъркалките програмата сама ли продължава или се пуска друга програма-зпечене.Ако се пуска нова програма при окончателното печене коя е тази програма?

  • Всяка хлебопекарна има своята специфика. След като оплетете козунакът и го върнете в машината, оставяте го при затворен капак да втаса повторно докато удвои обема си. После включвата на програма за изпичане на най-светла кора и печете 35-40 минути.Може да отворите капака след 35 мин. и с дървено шишче дапроверите дали е готов. В случай, чеима остъчно тесто по дървено шишче печете още 5 мин. и проверявате отново.

   • Ренета Колева

    За първи път правя козунак, спазих рецептата, получи се страхотен! Благодаря!

 14. Тошко Тенев

  Не можах да разбера-първоначално включваме на “месене и втасване”,а след това нА”сладк хляб” или още от началото на една програма€При първото изваждане програмата изключва ли се?

 15. Събка Андреева

  Здравейте! Рецептата е много хубава, козунакът стана вкусен, моята половинка ми каза, че през целия си живот, не е опитвал по-хубав козунак от този. Благодаря!

 16. Здравейте! Днес направих козунака по Вашата рецепта и се получи чудесно. Използвах програма за Сладък хляб на моята хлебопекарна, която е Silver Crest от Lidl за 1кг. След второто втасване извадих бъркалките при звуковия сигнал, заплетох плитките и върнах в кошницата. Втаса още 30 минути и се пече 55. Позволих си при заплитането на плитките да сложа малко шипков мармалад 🙂 Описали сте много разбираемо рецептата и се получи чудесен козунак на конци (като се вземе под внимание факта, че не мога да меся и това е първият ми козунак)!

 17. Здравейте. Печете на най-светла коричка но на каква програма за основен хляб или сладък?

 18. Цветалина

  Здравейте,
  След оплитането козунака на стайна температура ли втасва?
  Колко време се пече в хлебопекарната?

  • След оплитане на козунака втасва на стайна температура. Пече се на функция”Най-светла кора” на вашата хлебопекарна.

   • Здравейте, бих искала да попитам какво се прави с белтъка на третото яйце т.к. от текста не става ясно. Слага се заедно с другите две яйца в тестото или се използва за нещо друго. Жълтъка е ясно, че се използва за намазване.

  • Възможно ли е да се ползва жива мая?По изпробвани рецепти з а хляб замествам сполучливо 1 сл суха мая с 9 гр жива Мая.Някой пробвал ли е и може ли даде съвет?

 19. Йордан

  Здравейте, с какво се намазва козунака. С жълтъка или белтъка, в другата рецепта пише белтък, а тука жълтък. Така ли е или е грешка?

  • Може с белтък, може и с жълтък

  • Златина

   Здравейте! Колко време се пече козунака. Моята хлебопекарна има функция печене, но трябва да настроя за колко минути. Вие пишете, че ползвате програма за основен хляб, но тя е много дълга, защото в нея е включено и месене и втасване.

   • Никъде не е посочено, че се използва програма за основен хляб. Прочетете внимателно указанията на първа и втора страница и ги спазвайте точно!

    • Крем

     14.12.2019 at 13:25

     Здравейте. Печете на най-светла коричка но на каква програма за основен хляб или сладък?

     Отговор

     gozbite

     16.12.2019 at 23:05

     За основен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *