Паниран кашкавал – как се прави да не се разтича

паниран кашкавал
Класически паниран кашкавал

Напоследък виждам, че много хора правят паниран кашкавал в кори за баница.

Причината да приготвят паниран кашкавал в кори е, че не знаят как да го  направят така, че при пържене да не се разтича. Да запази формата си и да е вкусен. В рецептата ще обясня с подробности как да приготвите вашия кашкавал.

Необходими продукти: кашкавал, яйца, брашно, галета, щипка сол, вода и олио. Още: съд за пържене.

Приготвяне: отрежете парчета кашкавал с дебелина 1-1.5 см. Някои замразяват в камера кашкавала, за да е твърд за панирането. Това не е необходимо (дори и кашкавала да е леко мек). За 4 порции кашкавал ползвам 2 яйца, 3-4 супени лъжици брашно и 5-6 супени лъжици галета.
Разбийте в дълбока чиния яйцата до еднородност (с вилица). В други две дълбоки чинии сложете брашното и галетата. Намокрете едно парче кашкавал със студена вода (може да го потопите в по-голяма купа с вода или под течаща вода). Панирайте първо в брашно, към което сте добавили щипка сол и сте разбъркали хубаво (по сухия кашкавал няма как да полепне добре брашното). После потопете добре в яйцата и накрая в галетата. Оставете подготвения кашкавал върху дървена дъска и направете следващото парче кашкавал.

Хитрина за паниран кашкавал:

Тук е мястото където искам да обясня нещо, което не всички знаят: ако не панирате кашкавала първо в брашно, то яйцето няма как да се задържи. Ще се свлича от кашкавала и съответно няма да се получи добра панировка и при топлинната обработка кашкавала ще се разтече. Затова първо мокрим с вода кашкавала, за да може брашното да се залепи и от там яйцето да остане на парчето кашкавал. Само брашно и яйце не са достатъчни да запечатат кашкавала и затова след яйцето потапяте в галета. Галетата трябва много добре да полепне навсякъде по кашкавала.

Докато панирате всички парчета кашкавал, на първите парчета панировката леко е засъхнала и е запечатала напълно кашкавала. Може предварително да си подготвите панирания кашкавал (няколко часа напред и да приберете с дървената дъска в хладилника без да покривате с каквото и да било дъската).

Идва ред да изпържите вашият паниран кашкавал. Загрейте … (Вижте на следващата страница 2 ) >>>

Погледнете също

Свински джолан на фурна

Това е моята изпитана във времето рецепта за джолан на фурна. Месото на този джолан …

6 коментара

 1. Аз се уча по свое желание, и ако миналият път слагах фризер аа, уу, всичко пропадна – сега ползвах тази рецепта и я четох няколко пъти внимателно, за да спазя всичко – спазих го и не се разтече и стана идеален, за което благодаря!

 2. Венелина

  Следвах точно стъпките и ми се получи! Благодаря за рецептата и за подробното описание!

  • Щом сте следвали рецептата няма как да не се получи 🙂 Всички предлагани от мен рецепти са с гарантиран успех, защото са лично направени. Успех ви желая и с другите рецепти, които решите да приготвите!

 3. Може ли само да вметна ,че ако някой се притеснява дали ще му се разтече кашкавала то тогава да приложи така наречената двойна панировка и така следва :
  брашно- яйце- галета – яйце- галета

 4. Аз го слагам във фризера и когато реша го изваждам и още замръзнал през яйцето и в тигана.Винаги имам полуфабрикат във фризера.Никога не ми се е разтичал

  • Никога не слагам кашкавал във фризера. Ако се спази точно дадената рецепта, кашкавалът не се разтича.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *