събота , септември 19 2020

Телешка саздърма – домашно приготвена

телешка саздърма
Домашна телешка саздърма

Направите ли един път домашна телешка саздърма няма да помислите да купувате от магазина.

Много хора си мислят, че приготвянето на телешка саздърма е трудно и сложно нещо. На всички тях искам да кажа, че има тънкости при приготвянето и, които ще ви разкрия.

Необходими продукти за телешка саздърма: около 3 кг. телешко месо (избирайте месо с повече лой по него), сол, дафинови листа 3-4, 6-7 зърна бахар, 12-15 зърна черен пипер.

Приготвяне: в случай, че месото е цяло парче, може да го нарежете на едри късове. Както казах при изброяване на продуктите, месото което ще ползвате трябва да има лой, защото тя е важна съставка от саздърмата. Сложете месото в подходяща тенджера и го залейте със студена вода да се покрие 3-4 см. Добавете 1 супена лъжица сол и сложете месото на котлона да заври водата. Щом водата заври премахнете пяната, която се е образувала и добавете половината на зърната бахар и черен пипер и половината на дафиновите листа.

вкусна телешка саздърма

Оставете месото да се свари добре. В случай, че месото е наистина телешко, за около 45 минути ще е готово (говеждото иска повече да се вари). Тук е най-важният момент при приготвяне на саздърмата 🙂 Месото трябва да е сварено, но не и преварено, не трябва да стане на “конци”. Извадете месото от бульона с решетъчна лъжица и го оставете в тавичка или друг съд. Изстудете бульона като поставите тенджерата в по-голям съд със студена вода. Студената вода се сменя поне 2-3 пъти. Тази процедура ще помогне лойта в бульона да се събере на повърхността и лесно да я отделите.

Нарежете или разкъсайте свареното месо на едри хапки. Сложете го в голям тиган или друг удобен за вас съд, в който да може да изпържите месото. Към месото добавете нарязани на ивици останалите дафинови листа, както и зърната черен пипер и бахар. Прибавете и обраната от бульона лой и започнете да пържите месото с подправките.

Изпържване на месото с подправките за домашната телешка саздърма.

Отначало ще се отдели бульон (това да не ви притеснява). Бъркайте много често месото. В един момент то ще започне да се пържи, когато всичката влага излезе от него. Щом започне месото да … (Вижте на следващата страница 2 )

Погледнете също

Пилешка пастърма сушена в дехидратор

Вкусната пилешка пастърма е мезе за всеки сезон. Такава пилешка пастърма лятно време сервирам с …

2 коментара

  1. Аз я правя от обезкостена говежда глава, супер е !

  2. Саздармата е трепач! Моята стана по-тъмна, ама месото беше от на телето майка му.

  3. Надежда

    Благодаря за подробната рецепта! Прекрасен вкус има. Направо се топи в устата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *