готварска сол
сол на кристали

Готварската сол е продукт с който контактуваме ежедневно и го приемаме като нещо съвсем обикновено.

Но трябва да се знае, че натриевият хлорид (NaCl) или готварската сол е изключително важна за живота на земята. Основното предназначение в домакинството е използването и като овкусител. Но също така тя е изключително добър консервант за различни храни.

Добре е да знаете още няколко приложения на солта в домакинството, ако не сте се сетили за тях. Например морската сол може да се използва като подложка при печене на птици и по-тлъсти меса. Вижте рецепта за приготвено пиле на сол тук: ПЕЧЕНО ПИЛЕ НА СОЛ.  Може би много хора ще се изненадат, но готварската сол се използва много често и в сладкарството. Тя подсилва вкуса на шоколада и карамела. В шоколадовите сладкиши по принцип задължително се слага сол. Вижте една чудесна рецепта за шоколадов кекс с майонеза, върху който се слага сол на кристали: ШОКОЛАДОВ КЕКС.

Не забравяйте да оставите коментар за рецептата - Колко време Ви отне да я приготвите, хареса ли Ви, импровизирахте ли с някоя съставка?...предварително Ви благодарим!

Предварителното осоляване на някои продукти спомага да се отдели част от водата съдържаща се в тях. Например, ако решите да правите салата „снежанка“ е добре да посолите нарязаните краставици. След известно време ще забележите колко много вода се е отделила. Отцедете краставиците добре и тогава ги добавете. Така няма да ви се разреди консистенцията на цеденото кисело мляко. При готвенето на патладжан също е препоръчително да го посолите предварително. По този начин ще се отдели горчивината от заленчука.

Готварската сол е основна съставка при приготвянето на традиционната ШАРЕНА СОЛ. Използва се също и при направата на много други видове подправки. Тя е основен консервант при приготвянето на туршии, сушени меса, колбаси, риба и сланина.

Когато варите яйца може да добавите на 5-6 бр. една супена лъжица сол, която ще предотврати напукването на черупките при варенето.

Може да използвате сол и при почистването на загорели съдове, тъй като тя е чудесен абразив. За целта е необходимо да си купите сол на средни кристали. Слагате върху домакинската гъба малко веро, и я поръсвате със сол. Така изтърквате упоритите загорели места по съдовете.

Друго приложение е за … (Вижте на следващата страница) >>>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *