ябълков оцет
домашен ябълков оцет

В домашни условия можете да си приготвите истински ябълков оцет!

Технологията за приготвянето на домашен ябълков оцет не е сложна, но все пак трябва да се спазват няколко изисквания, за да протече правилно ферментацията и да получите краен продукт с високо качество. Трябва да използвате по възможност домашно отгледани ябълки, които не са пръскани, защото има вероятност да не започне процеса на ферментация ако са пръскани с препарати за растителна защита или такива за по-дълго съхранение.

Необходимите продукти за получаването на около 3 л. натурален ябълков оцет са:

Около 5 кг. добре узрели и здрави ябълки, 4-5 равни супени лъжици пчелен мед, около 150 гр. качествена захар и вода. Количеството на захарта може да варира в зависимост от това колко са сладки ябълките.

Не забравяйте да оставите коментар за рецептата - Колко време Ви отне да я приготвите, хареса ли Ви, импровизирахте ли с някоя съставка?...предварително Ви благодарим!

Начин на приготвяне: Измийте добре ябълките, почистете повредените и загнили участъци, отстранете дръжките и семенниците (по желание) и ги нарежете на малки кубчета. Може и да ги смелете на каша, но ние ги режем на парченца. Вземете подходящ съд в който да съберете нарязаните ябълки и да остане около 1/3 свободно място. При ферментацията материала увеличава обема си и ако е пълен съда, може да прелее. Ние използвахме 10 литрова туба от минерална вода.

В хладка (но не гореща!) вода разтворете добре захарта и пчелния мед. Налейте при ябълките малко хладка вода (не гореща!), след това добавете разтворената захар и долейте хладка вода докато покрие ябълките около 3-4 см. Ако имате оцетна гъба, сложете я вътре. Ако нямате, не е фатално. При нормална ферментация след време може да се образува оцетна гъба. Не я махайте! Това е сигурен признак, че процеса протича нормално.

Покрийте отвора с марля или тензух, защото ще влязат различни насекоми. Не затваряйте плътно отвора! Разбъркайте сместа с дървена бъркалка и сложете съда на по-топло място- около 20 градуса. При много ниска температура може … (Вижте на следващата страница) >>>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *