босилек
Босилек с домати

Вече и в българската кухня все по-често се използва ароматният босилек.

Босилек се добавя много често при приготвянето на различни видове паста, пица, основна съставка е при приготвянето на сос песто… Вижте как да си приготвите вкусни СПАГЕТИ с кюфтенца. Добавен към доматен сос придава чудесен аромат на много ястия към които се прибавя. Има широко приложение освен в кулинарията, във фармацевтиката, в народната медицина, при производството на козметика…

Босилекът е едногодишно ароматно тревисто растение,  което може да достигне височина до 60 см. Може да се отглежда както на открито в градината, така и в саксия на балкона. Много често след прецъфтяване образува множество семена и се самозасява когато се отглежда на открито. Необходимо е само да се прореждат растенията като достигнат височина 6-8 см.

Не забравяйте да оставите коментар за рецептата - Колко време Ви отне да я приготвите, хареса ли Ви, импровизирахте ли с някоя съставка?...предварително Ви благодарим!

Не е капризен за отглеждане, но предпочита шарена сянка и умерено поливане. Може да се засеят семена директно в почвата или в саксия и след поникването да се пикират и след това да се засят растенията на предпочитаното място. Ако желаете да имате прясна подправка в кухнята, засадете го в подходящ контейнер или саксия и го поставете до прозореца в кухнята.

Като подправка се използват листата и стеблото на босилекът, които имат най-изразен аромат по време на цъфтеж. Когато растението е отглеждано навън и е огрявано от слънчевите лъчи, ароматът е много по-силен и приятен.

Ако искате да си изсушите босилек за зимата, най-добре е го направите преди да започне да цъфти.

Суши се на снопчета на сенчесто и проветриво място. Съхранява се в книжни или платнени торбички на сухо, тъмно и проветриво място.

В кулинарията има изключително… (Вижте следващата страница)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *