яйца за Великден в панер

Не забравяйте да оставите коментар за рецептата - Колко време Ви отне да я приготвите, хареса ли Ви, импровизирахте ли с някоя съставка?...предварително Ви благодарим!

… направите с почистващите тампони, защото памукът ще полепне по кристалите и няма да може да го почистите. Яйцата, които са с кристали не се полират с мазнина.

За всички, които не знаят какво символизират боядисаните яйца, ще разкажа накратко историята.

Най-важният и преобладаващ цвят при боядисването на яйцата  е червеният. Той идва от легендата, в която се разказва за Мария Магдалена, която поднесла първото Великденско яйце на император Тиберий и му съобщила за възкръсването на Христос. Императорът и казал, че това е невъзможно и ако това е истина, то яйцето, което държи трябва да стане червено. В този момент яйцето се обагрило в червен цвят. От тогава яйцата за Великден се оцветяват основно в червено.

Нашата традиция повелява първото яйце задължително да се боядиса в червен цвят от най-възрастната жена. Още докато е топло яйцето, тя прави кръст на челата на децата в семейството, а след тях и на всички останали. После с боядисването  се заемали по-младите жени.

Първото червено яйце се оставя на иконата до следващия Великден, когато се подменя с ново. Старото яйце се счупва и по него се е гадаело за здравето на семейството. Ако се е запазило цяло и здраво се заравяло в градината, ако обаче е развалено или мухлясало се хвърляло в реката да го отнесе водата.

Нашите баби и прабаби са използвали естествени оцветители за боядисването на яйца за Великден.

Още помня моята прабаба как вареше яйцата с люспи от лук. С риган, червено цвекло… Времената сега са други и ние използваме оцветители, за да направим пъстри нашите празнични яйца.

Ако сте харесали моите техники за боядисване на яйца за Великден, споделете ги. Нека достигнат до повече млади хора и да се предаде традицията.

Една мисъл “Боядисване на яйца за Великден

  1. Много ми хареса полирането на яйцата. И миналата година ги полирах така, сега също ще го направя. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.