люляк
Ухаещ и красив люляк

Ако имате люляк в градината си, значи сте се наслаждавали на прекрасните цветове и чудесното им ухание.

Но ако имате градина или малък двор и нямате храст люляк, препоръчвам ви да си засадите. Люлякът е листопаден храст, който може да достигне до 5 м. височина, но с подходящи подрязвания може да се оформи с красива дървовидна форма. Различните сортове цъфтят от края на април до средата на юли като обикновено цъфтежът им продължава около три седмици. Цветовете са обагрени от светло лилаво до тъмно лилаво, като има и сортове, които цъфтят с бели и нежно розови цветове.

Красивият люляк е издържливо на студ, суша, болести и други неблагоприятни условия растение.

Този красив храст е високо ценен заради изключително красивите си и ароматни цветове и намира голямо приложение в озеленяването на градините и парковете. В природата се среща на скалисти места и където има сухи и варовити почви с южно изложение. Градът на люляците в България е Ловеч, където местността Стратеш изобилства с пурпурните цветове на люляка през април-май. Има и специални „Люлякови празници“ на града с интересна културна програма. Ароматът на люляк се използва и при производството на козметика, сапуни, ароматизатори и др.

Не забравяйте да оставите коментар за рецептата - Колко време Ви отне да я приготвите, хареса ли Ви, импровизирахте ли с някоя съставка?...предварително Ви благодарим!

За да се поддържа дървовидната форма, трябва редовно да се премахват издънките и след прецъфтяването на цветовете, те трябва веднага да се премахнат, за да не пречат на новите съцветия. Размножаването става… (Вижте на следващата страница)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *