питка с масло
Домашна питка с масло

Това е моята рецепта за домашна питка с масло и айран.

Мека и пухкава е тази питка с масло. Опитате ли я веднъж и ще ви стане любима. Може да я замесите на ръка, в хлебопекарна или с миксер (с приставките за тесто).

Ето какви продукти ще са ви необходими за приготвянето и: 350 мл гъст айран, 1 яйце, 500-550 г брашно, 2 супени лъжици олио, 80 г меко краве масло (със стайна температура), 1 равна чаена лъжичка сол, 1 равна чаена лъжичка кисело мляко, 5 г суха мая (в случай, че нямате везна сложете пакетче от 7 г). За тези, които не разполагат със суха мая, свежата не бива да е повече от 1/3 на кубче от 42 г

Не забравяйте да оставите коментар за рецептата - Колко време Ви отне да я приготвите, хареса ли Ви, импровизирахте ли с някоя съставка?...предварително Ви благодарим!

Още: тава с диаметър от 26 см и хартия за печене.

питка с масло и айран

Приготвяне на питката с масло и айран:

Айранът, който ползвате трябва да е хладък. Към него сложете маята и 2-3 супени лъжици брашно. Разбъркайте и оставете настрани за 10 минути, за да се активира маята.

Към готовата мая добавете белтъка на яйцето (жълтъка заделете за намазване на питката), 2-те супени лъжици олио, солта и постепенно добавяйте от брашното като бъркате с лъжица сместа.

Щом тестото се сгъсти достатъчно доизмесвате на ръка. Както казах по-горе, тестото може да се замеси с робот или в хлебопекарна. Тестото трябва да е еластично и гладко. Оставете го в намазнен съд или полиетиленов плик за 1 час да втасва. Втасалото тесто се разделя на 3 равни части. Всеки къс се оформя на хубаво топче.

С помощта на точилка разточвате първия къс тесто на кора с диаметър 20 см. Намазвате равномерно кората с половината на мекото масло.

Разточвате втората топка тесто и я слагате върху намаслената разточена питка. Разнасяте равномерно и втората половина на маслото. Разточвате последната топка тесто със същата големина и я слагате върху втората.

Слагате лист пекарска хартия в тавата и оформяте хартията по тавата. Разточвате трите питки както са една върху друга до диаметъра на тавата и ги слагате в тавата. С много остър нож или нож за … (Продължава на страница 2 )

2 коментара за “Домашна питка с масло и айран

  1. направих ги със прясна мая и станаха да си оближеш пръстите 🙂 много харесвам и двата ви сайта, продължавайте само с изпробвани рецепти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *