12

В съвременното общество е немислимо да има домакинство, в което да няма хладилник.

Вече толкова сме свикнали с функционалността на нашия хладилник, че го приемаме като неотменна част от ежедневието и бита ни. Той е прекрасно място за изстудяване на сокове, бира, газирани напитки и алкохол. Много голяма част от продуктите които консумираме директно или се използват за готвене задължително трябва да се съхраняват в хладилник. Но все пак има доста храни, на които мястото за съхранение не е в хладилника, защото се влошават вкусовите и хранителните им качества.

Картофи – не се слагат в хладилника, защото от влагата лесно може да загният. Те трябва да се съхраняват на хладно, сухо, проветриво и тъмно място, защото от слънцето има вероятност да позеленеят и когато има достатъчно светлина и влага, те много лесно образуват кълнове.

Не забравяйте да оставите коментар за рецептата - Колко време Ви отне да я приготвите, хареса ли Ви, импровизирахте ли с някоя съставка?...предварително Ви благодарим!

Домати – също не бива да са в хладилника, защото се влошават вкусовите и хранителните качества. Студените домати за разлика от краставиците не са приятни на вкус, когато са студени. При по- дълъг период на съхранение при температура около 4 градуса  на доматите се променя и структурата им и рязко се влошават хранителните показатели. Най- добрият вариант е съхранението им на стайна температура, като така имат възможност и да доузреят, в случай че сте ги купили малко по-зелени.

Чесън, лук – Когато са в зелен вид, може да са в хладилника, но когато вече са образували глави, влагата може да ги повреди много бързо. Те се съхраняват най-добре на сухо и проветриво място.

Зехтин – Ако съхранявате зехтин при ниска температура той ще се сгъсти до полутвърдо състояние и на практика трябва да го изчакате да възстанови течната си форма на стайна температура. Олио и оцет също не се съхраняват в хладилника.

Сухи подправки – грешка е да се слагат сухите подправки в хладилна среда, за да се предпазят от вредители, защото влагата е доста повече от нормалното и ако не са затворени съдовете херметически, вероятността да им влошите качеството е доста голяма.

Кафе и чай – никога не ги слагайте в хладилник.

Съхранявайте кафето след отварянето му в плътно затворени съдове на сухо и проветриво място. Чаят не бива да бъде в близост до други ароматни подправки, защото влошава качествата си. Съхранява се на сухо и проветриво място.

Уиски – не го слагайте да се изстудява. Това питие се сервира винаги топло с много лед!

Червено вино – за разлика от … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *