Air Fryers или Еър фрайрите стават все по-популярни сред домакинствата в България. Освен InstantPot повечето популярни марки (като Philips, Tefal) също вече имат подобни уреди. Предимството на инстант пот е, че марката е специализирана и създадена имено около иновативния продукт наречен мултикукър – през 2010 годна, който бързо набира популярност и до 2016 г. в деня на черния петък в amazon.com са продадени над 215 000 бройки, което го прави най-продаван продукт в категорията си. Може би Ви е известно, но сме длъжни да отбележим, че има разлика между Air Fryer и Мултикукър – и двата типа уреди са предлагани от InstantPot, но целта на тази статия е да разгледаме уредите за „здравословно“ пържене – еър фрайърите.

Промокод за подарък книжка с рецепти – GOZBITE

GOZBITE

Може да използвате промо код GOZBITE за подарък книжка с рецепти. Броят на книжките отговаря на броя поръчани уреди от конкретния вид:

(промокодът е валиден в официалния сайт на instantpot , за да го активирате добавете в количката желаният от Вас продукт, след което в поле ПРОМО КОД -въведете код GOZBITE)

Още в началото на статията ще отговорим на въпроса, който всеки си задава преди да си купи Air Fryer – а именно вкусът същият ли е като при пържене? И Дали пържените картофи приготвени в уред за въздушно пържене са същите като пържени в олио. Отговорът е не – няма как нещо което плува в олио да бъде същото на вкус като същото количество продукт изпържено с 2 лъжици олио.

Но определено вкусът не е лош и се доближава до много голяма степен, аз лично бих описал пържените картофи от еър фрайър, като една идея по-сухи от колкото при класическо пържене. Разбира се, винаги може да добавите още една лъжица олио и картофите ще станат по-сочни. Уредът е перфектна алтернатива за деца които много обичат пържени картофи, но не само…в статията ще споделя още няколко (лично за мен по-съществени ползи от този тип уреди).

Ето как изглеждат пържените картофи от Instant Vortex Air Fryer:

Уреди за Пържене на InstantPot

Instant Pot предлагат 3 уреда специализирани за пържене и още 2 комбинирани мулиткукъра с функция Air Fry:

Instant Vortex Mini Air Fryer 2L

Instant Vortex Mini Air Fryer 2L

Instant Vortex Mini Air Fryer 2L – Това е най-компактният уред на марката с вместимост от 2 литра, който се предлага в 3 цвята – Черен, Бял и Червен. Има 4 функции – Въздушно пържене (Air Fry), Печене (Bake) – може да изпечете кексчета или мъфини и други храни без солидна структура. Roast – може да изпечете пилешко месо, картофи и други храни със солидна структура, четвъртата функция е за претопляне на храна – Reheat. Актуална цена и повече информация може да видите на официалния сайт на Instant Pot:

Цена и Повече Информация за Уреда

Instant Vortex Air Fryer

 Instant Vortex Air Fryer

Instant Vortex Air Fryer – Предлага се в два варианта – Vortex 4 и Vortex 6 – като разликата е във вместимостта, сътоветно 3.7 и 5.7 литра. Като 3.7 литровият уред може да изпече до 600 г пържени картофи, а 5.7 литровият до 1кг пържени картофи. (Тъй като разликата в цената е минимално аз лично препоръчвам да се спрете на по-големия вариант). Идвата уреда имат 4 фунцкии както най-малкия Vortex – Пържене с въздух, 2 Функции за Печене – такава за солидни храни и за пече на храни без солидна структура и функция за претопляне на храна. За Актуална цена, повече информация или за да поръчате уреда посетете официалния сайт на Instant Pot:

Цена и Повече Информация за Уреда

Instant Vortex Plus Air Fryer 5.7L

 Instant Vortex Plus Air Fryer 5.7L

Vortex Plus е моделът надграждащ горните два, в който са добавени две допълнителни функции – освен четирите функции налични в предходните два модела (Air Fry, Bake, Roast и Reheat), този модел разполага и с функция за Гриловане – Grill, с която може да запечете вкусни паржоли. Другата допълнителна функция е Dehydrate – функция за изсушаване на плодове, зеленчуци или месо. Уредът може да побере 1.8 кг. пиле или 1 кг. Картофи.

Цена и Повече Информация за Уреда

Instant Pot DUO CRISP + AIR FRYER

 Instant Pot DUO CRISP + AIR FRYER

Instant Pot DUO CRISP + AIR FRYER – Instant Pot е класически мултикукър – уредите с които InstantPot станаха световно популярни, с добавена функция за пържене, която се осъществява благодарение на вторият Air Fryer капак, който ще намерите в комплектът на уреда. Уредът има 11 функции за готвене – 6 функции за т.нар мокро готвене: за бързо готвене под налягане, готвене на пара, бавно готвене, сотиране, су вид и поддържане на храната топла. Уредът Instant Pot DUO CRISP + AIR FRYER е комбинация от най-добрите уреди на марката (мултикукър + еър фрайер). Предлага се с вместимост от 5.7 литра и вместимост от 8 литра – за истински лакомници. Вътрешният съд за готвене е изработен от неръждаема стомана. Уредът е устойчив и изработен от висококачествени материали.

Цена и Повече Информация за Уреда

Последният уред предлаган от Инстант Пот, който има функция за пържене е най-скъпият модел предлаган от марката:

Instant Pot PRO CRISP + AIR FRYER 7.6L

Instant Pot PRO CRISP + AIR FRYER 7.6L

Това е “PRO” или професионалната версия на горе описания модел. Има 11 функции за готвене (включително и пържене с горещ въздух което се постига с допълнителен капак). Предлага се само във вариант 7.6 литра и в черен цвят. Като този уред е най-доброто нещо което може да си купите от най-добрата марка за мултикукъри в Света. Съдът за готвене е изработен от неръждаема стомана, което гарантира надеждност и дълъг живот, дори и при интензивно натоварване. С капака за готвене под налягане може да: готвите под налягане, готвите на пара, да сотирате,  да поддържате храната топла и да използвате за  бавно готвене и су вид.

Ако използвате капака за пържене/готвене с горещ въздух Air Fryer може да използвате следната функционалност: пържене с горещ въздух, печене (за храни без солидна структура преди процеса на готвене като кексове и мъфини), печене (за храни със солидна структура като месо и зеленчуци) грил и дехидратиране (сушене).

Цена и Повече Информация за Уреда

Как Се пържат картофи в Air Fryer на Instant Pot?

Става много бързо, миршише няколко пъти по-малко и кухнята остава чиста  – това лично за мен са трите най-големи предимства на еър фрайърите. За да си приготвите пръжени картофи в Instant Pot еър фрайър трябва да обелите и нарежете картофите, да ги поставите в купа, да полеете 2-3 с.л. олио и да разбъркате добре картофите. След това картофите са готови да бъдат поставени в предварително загретият уред (загрява за 2-3 минути и издава звуков сигнал когато необходимата температура е достигната). След като изминат 12-13 минути Insant Pot ще издаде звуков зигнал който ще Ви подкани да отворите кошницат и да разбъркате картофите, а след още 7 минути  – те ще бъдат готови.

Възможно най-накратно се опитах да представя и 5-те уреда предлагани от Instant Pot които имат възможност за пържене. А сега ще пордължим с няколко полезни съвета при избор на Air Fryer, както и ще споделя опитът ми с Instant Pot Air Fryer Vortex.

Колко Голям Уред да избера?

За да получите хубави и хрупкави пържени картофи кошницата на уреда не трябва да бъде препълнена, дори и пълна на половина. Ето защо ако вземем за пример моделът Instant Vortex, който се предлага в 3 варианта – 2 литра – подходящ за сам човек или за студентското общежитие, 3.7 литра – подходящ за 2-3 човека – вкъщи имаме 3.7 литровия Vortex, а сме четирима и когато правим пържени картофи се налага да пускаме уреда  2 или 3 пъти, което е най-подходящото особено ако имате нетърпеливи деца. Ако сте 3има или 4има моят съвет е да се насочите към 5.7 литровия вариант, предвид, че разликaтa в ценaтa не e кой знае каквa.

Доволни ли сте от Instant Pot Air Fryers ?

Вкъщи ползваме Instant Vortex Air Fryer от 4-5 месеца и сме доста доволни. Ползваме го освен за пържене на картофи и за пържене на риба – тук уредът направо обира точките – не се налага да чистите 20 минути около котлона след пържене на риба и след това къщата да продължава да мирише на пържена риба с дни. Миризмата, която излиза от уреда при пържене на риба е буквално в пъти по-малко от тази ако пържите рибата на тиган, след пържене в стандартен хол обединен с кухня е необходимо само да проветрите и след това може да поканите гости без да се притеснявате. Фактът, че не пръска и мирише по-малко ни накара да заменим печенето на грил тиган на кюфтета, наденици. В уреда от 3.7 литра се побират 7 кюфтета които стават перфектни на вкус – за по-сочно лично ние ползваме не функцията за печене на уреда а тази за пържене с горещ въздух (разбира се без да добавяме никаква мазнина).

За да стане статията наистина полезна, моля оставете коментар с вашите впечатления и отзиви от уредите за пържене на Instant Pot.

От къде да купя?

Може да закупите Air Fryer-ите на InstantPot от официалната страница на вносителя за България, която може да посетите като натиснете тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *